Vinnare 2016

Bästa Uppstickare

Joakim Bengtsson och Camilla Rosengren, Restaurang Skeppsgossen
Motivering – Tack vare hårt arbete och god smak har årets uppstickare visat att allt är möjligt. I en strävan efter det bästa har nya produkter tagits fram som nått stor framgång långt utanför Blekinges gränser. Modet att våga testa nytt har visat sig bli ett segerrecept och kärleken till de bästa råvarorna tycks aldrig rosta.

Årets marknadsförare

Karlskrona lampfabrik
Motivering – Att så konsekvent behålla rötterna i sin ursprungliga verksamhet och samtidigt lyckas anpassa sig genom tider av industriell revolution, nya uppfinningar och kundernas efterfrågan är en bedrift i sig. Att varumärket dessutom har lyckats färdas från samma produktionslokal på lilla Pantarholmen och vidare ut i Sverige och världen är enastående.

Made in Ronneby

Riflex Film
Motivering – Att både produktutveckla och specialanpassa på en snabbt föränderlig marknad, under hård konkurrens, är imponerande. Särskilt när sortimentet spänner från filmdukar till förpackningar. Med sitt varumärke bidrar företaget till att sprida Ronnebys namn utanför landets gränser.

Bästa Blekingeföretag

Stål & Rörmontage
Motivering – Årets vinnare har länge varit framgångsrika och presterat bra – men särskilt under 2015. Med kvalité, engagemang och flexibilitet har företaget utvecklats till ett föredöme där mycket kan kopplas till kompetent personal och ledning. Med en vilja av stål har företaget blivit en aktad aktör på en internationell marknad.

Årets Unga Entreprenör

Louise Lindén
Motivering – Vinnaren drivs av tunga frågor och har på ett innovativt sätt utvecklat ett flertal koncept som motarbetar vår tids största samhällsproblem. Genom ett okonventionellt, målmedvetet och kreativt arbetssätt har flera tusen personer utbildats och över hundra arbetstillfällen skapats. Att arbeta och ha sin bas i Blekinge och samtidigt skapa nästa generations ledare över hela Sverige, är en bedrift att premiera.

Årets Blekingeambassadör

Malin Karstensson, Mimou
Motivering – Ständigt på tapeten med ett eget uttryck som rör sig i gränslandet mellan skandinavisk enkelhet och kontinental lyx. Varumärket som står för hållbarhet, ärlig design och noggrant utvalda material, har spridit sig som ringar på vattnet från Ronneby och ut till butiker i hela Sverige. Dessutom redan prisbelönt två gånger för Sveriges Bästa Design.

Nomineringar 2016:

Made in Ronneby

Metalcolour
Verksamheten har bedrivits sedan 1975 med huvudsaklig inriktning mot produktion av laminerad metall, där man är Sveriges enda tillverkare. Produktutveckling och innovation är något av företagets ledstjärna. Försäljning sker bland annat under det egna varumärket Dobel med inriktning mot den marina marknaden. En annan betydande marknad är ljudabsorberande produkter för offentliga platser. Export är den dominerande delen av företagets försäljning.

Riflex Film

Verksamheten har sina rötter från Tarkett och mer än 50 års erfarenhet av produktion och utveckling av plastmaterial för olika tekniska applikationer. Egna produkter och specialanpassning mot kund utgör grundsortimentet. Företaget driver en aktiv produktutveckling på en snabbt föränderlig marknad med hård konkurrens. Över 90 procent av produktionen går på export.

Mimou

Verksamheten startades 2002 och riktar sig i första hand mot en privatmarknad inom heminredning. Huvuddelen av sortimentet baserar sig på produkter med egen design och vänder sig till en marknad som sträcker sig långt utanför Sveriges gränser. Stor del av försäljning sker via internet, men företaget har även en egen butik i Ronneby. Mimou är ett varumärke som starkt förknippas med Ronneby och bidrar till en positiv bild av kommunen.

Bästa Uppstickare

Vinnaren avslöjas på Guldekengalan

Årets Blekingeambassadör

Vinnaren avslöjas på Guldekengalan

ALMI:s PRIS Årets Marknadsförare

Mimou
Okänd för de flesta blekingebor, men trots det en av våra mest kända inom sitt område. Resultatet av Malin Karstenson kreativitet förskönar många svenska och nordiska hem. Två gånger har hon vunnit tidningen Elles designpris. Malin har fört en stark familjetradition vidare, under senare år med det egna företaget Mimou.

Andreas Ivarsson
En sann mångsysslare vars kreativitet lockar såväl tittare som tusentals klick och delningar i sociala medier. Hans förkärlek till sitt hemlän märks i allt han gör, oavsett det gäller att göra konst av stadsgränser, återuppfinna traditionella maträtter eller publicera korta marknadsföringsfilmer med en oväntad twist. Andreas Ivarsson är företagaren och medieprofilen som låter världen veta att han älskar Blekinge.

Karlskrona Lampfabrik
Ett företag som med stil, känsla och finess förvaltar det över 130-åriga arvet och gör det med modern produktutveckling, och framåtlutat sälj- och marknadsarbete som skördar framgångar världen över. Företaget, som har sin produktionslokal på samma plats som när det bildades, brinner för att kombinera tradition med nutid.

Bästa Blekingeföretag

HR Bolaget
Företaget bedriver verksamhet inom personal och HR och arbetar exempelvis med rekrytering, bemanning, HR on Demand och omställningsfrågor. Företaget har sitt säte i Karlskrona och samarbetar med stora och små företag i alla branscher. Omsättningen har ökat kraftigt under 2015 liksom resultatet jämfört med föregående år.

Predire Industries
Bolaget från Sölvesborg bedriver en bred verksamhet inom konstruktion, utveckling och tillverkning av stålkonstruktioner, transportfixturer, cisterner, tryckkärl och maskinkonstruktioner. Under flera år har företaget varit en stor leverantör inom europeisk bil- och tågindustri. 2015 ökade omsättningen och företaget kunde redovisa ett mycket bra resultat.

Stål & rörmontage
Det Sölvesborgsbaserade företaget bedriver tillverkning och montage av stål- och rörkonstruktioner i huvudsak för process- och tillverkningsindustrin. 2015 ökade omsättningen rejält jämfört med föregående år och man kunde redovisa ett imponerande resultat. Bolaget har stor bredd tack vare lång erfarenhet och gedigen kunskap.

Årets Unga Entreprenör

Louise Lindén
I flera år har mängder av personer inspirerats att våga tro på sig själva, starta eget eller driva egna projekt. Under det gångna året har Louise också lyft blicken och startat upp koncept utanför Blekinge för att hjälpa unga personer att satsa på sina drömmar.

Istudios Visuals
De gör 3D-animeringar och film på ett mycket framgångsrikt sätt vilket har gett dem stora framgångar nationellt och internationellt. Bolaget har vuxit kontinuerligt med egen kraft och närmar sig ett tiotal medarbetare. För att komma närmare en del av deras storkunder har de just öppnat kontor i Stockholm. De visar på talang, målmedvetenhet, tillväxtambitioner, bra lagspelare och nyskapande i en tuff bransch.

Forgotten Key
Företaget har kämpat och visat att man inte ska ge upp. Uthållighet har varit nyckeln och framgångarna med spelet AER är ett bevis på att det inte alltid är den första produkten man får genomslag för. Entreprenörerna delar gärna med sig av sina erfarenheter, är engagerade i skola såväl som lokalt näringsliv och är en inspirationskälla för spelutvecklare i alla åldrar. Genom modiga beslut och en tydlig vision så har de nått framgång efter en lång resa.

Ångestpodden
Att beröra och våga prata om det som är tabubelagt – och att göra det med medkänsla och humor – det har de här modiga tjejerna lyckats med. De lyfter upp ett ämne som ofta inte diskuteras öppet och inspirerar människor att våga vara sig själva och prata om sina utmaningar. De har dessutom satt Blekinge på kartan nationellt med ett växande antal lyssnare.