Vinnare 2018

Made in Blekinge

Roger Fredriksson, Ronneby kommun, delar ut priset till Jan Sjöblom och Ola Olsson, ABU.

ABU
Motivering – Med sina unika produkter kan det här anrika företaget garanterat se sina kunder i ögonen eftersom både företaget och produkterna är uthålliga till sin natur. Företaget är även en god ”ambassadeur” som stärker Blekinges varumärke i Sverige och världen.

Bästa Uppstickare

Henrik JP Åkersson tog emot priset av juryordförandre Lena Stävmo, Länsstyrelsen.

Henrik JP Åkesson
Motivering – Den här personen driver både projekt och näringslivsutveckling inom sitt yrkesområde. En nätverkare och entreprenör som rör sig på många olika arenor både i och utanför landet. Genom hans brinnande filmintresse finns numera Blekinge och Karlskrona i samma finrum som Cannes, Berlin och Sundance.

Bästa Blekingeföretag

Sydställningars Jonas Möllebro, med personal, blev stolta vinnare av Bästa Blekingeföretag.

Sydställningar i Sölvesborg
Motivering – Företaget har stegvis nått en position som marknadsledande. Framgång har uppnåtts genom säker personal, bra laganda och hårt jobb. Utvecklingen är imponerande och företaget är ett föredöme i sin bransch där de jobbar vidare mot nya höjder.

Almis pris:
Årets Unga Entreprenör

Från vänster: Jenny Bergman – Almi Företagspartner, Emily Palander – Salong Vacker

Emily Palander, Salong Vacker
Motivering – Årets vinnare är en sann byggare som startade bolag redan i ung ålder. Genom en stark drivkraft att expandera, marknadsföring genom nöjda kunder och genom lyckade samarbeten har företaget vuxit sig starkt. Att våga bygga ut, parallellt driva utbildning och samtidigt arbeta för fler unga företagare i regionen är en vacker insats.

Swedavia Ronneby Airports pris:
Årets tillväxtpris

Årets Tillväxtpris till Roxtec. VD Mikael Helmersson, tar emot priset.

Roxtec
Motivering – Sedan dag ett har strategin varit att växa. Idag har företaget en ledande position med kontor i hela världen samtidigt som produktionen och den strategiska företagsledningen finns i Blekinge. Idén är att skydda liv och tillgångar med smarta lösningar, vilket man lyckats med sedan starten 1990.

Länsförsäkringars Blekinges pris:
Hållbara Blekinge

Jens Listerö, Blekinge Länsförsäkringar överräcker priset Hållbara Blekinge till Micke Gunnarsson.

Micke Gunnarsson
Motivering – Med sitt normbrytande och kreativa sätt kombinerar årets vinnare en stark framtidstro med digital utveckling och inspiration. Via barnens och ungdomarnas perspektiv presenteras inspirerande och lekfulla tankar som värnar om den hållbara människan.

Årets Blekingeambassadör

Årets Blekingeambassdör: Sweden Rock, Pelle Åberg och Sofia Lindqvist Lacinai.

Sweden Rock Festival
Motivering – För ett affärsmässigt koncept som står stadigt på sin äng men samtidigt får marken att gunga. Som lockar de största aktörerna i sin bransch och därmed sätter Blekinge på världskartan – i år mer än någonsin. Hit vallfärdar publiken år efter år och får alla, från sjuksköterskor till näringslivschefer, att dra på sig nitar och läder under några distade dagar.

Årets nybyggare

Refael Bermejo överräcker pris till Årets nybyggare: Aria Sotoudeh, Cityläkarna i Kalmar AB.

Aria Sotoudeh, Cityläkarna i Kalmar AB
Motivering – Efter att ha flytt sitt hemland hamnade han med sin familj i Sverige, tidigt insåg han att allt låg på honom själv för att komma någonstans i livet. Målmedvetenheten, drivet ihop med insikten att ett måste vara att jobba parallellt med studierna för att ekonomiskt överleva. Efter tunga studier och visst utlandsarbete för att bygga kapital föddes tanken på en egen rörelse inom sjukvården, ett område de flesta har en synpunkt på och en upplevelse kring. Idag finns en egen rörelse med primärvård, företagshälsovård i drift samt en dröm om ett privat minisjukhus inte allt för långt bort i tiden.

Årets pionjär

Årets pionjär Dean Maros, Minifinder Sweden AB från Växjö.

Dean Maros, MiniFinder Sweden AB
Motivering – Dean har med målfokus, envishet och långsiktigt tänk byggt sin dröm att vara egen företagare, helt byggt med egna medel. Dean tycker att Sverige har gett honom allt och det minsta han kan göra är att ge tillbaka genom att bygga upp ett tryggt företag där människor trivs och utvecklas. Inom en tuff teknikintensiv bransch har Dean lyckats bygga ett varumärke, högkvalitativa produkter och tjänster som möter behoven av positionering inom flera olika områden och finns idag i över 20 länder.

Årets unga pionjär

Årets unga pionjär Caroline Klüver, PlantRiket AB, Ronneby.

Caroline Klüver, PlantRiket AB
Motivering – Att se en person med en sådan glädje, passion och engagemang för ett genuint hantverksyrke och som bara går på sin känsla för att våga göra sin grej utan att ens se på sina konkurrenter är djupt imponerande. Det fanns inga tvivel i hennes berättelse om sin resa och vision, bara möjligheter att vidareutveckla verksamheten. Det finns ett stort kunnande vilket hon med glädje delade med sig av till sina kunder och 5000 följare för att de själva skulle lyckas med växter som de tidigare inte gjort. Inte en gång sedan start har de annonserat traditionellt utan såg sociala medier och ”mun till mun” som det enda sätt att nå ut.

Nominerade 2018

Bästa Blekingeföretag
ITE Fabriks AB
Vegoil EP
Sydställningar i Sölvesborg

Swedavia Ronneby Airports pris: Årets Tillväxtpris
Roxtec
Hyper Island
Techtank

Länsförsäkringars Blekinges pris:
Hållbara Blekinge

Ecolyx
Micke Gunnarsson
Schvung

Almis pris:
Årets Unga Entreprenör

TopClass Bilvård
Salong Vacker
3 glada hjärtan

Made in Blekinge
Kockums Maskin
Baga Water Technology
Abu