Årets nominerade till Hållbara Blekinge utsedda

11 apr

I samband med näringslivsgalan Guldeken kommer priset Hållbara Blekinge att delas ut till en lycklig vinnare. Under Länsförsäkringar Blekinges bolagsstämma presenterades de tre nominerade bidragen: Bärta för sina veganska matprodukter, Eriksberg Vilt och Natur för sitt arbete med den biologiska mångfalden i naturreservatet samt Magisterprogrammet i strategiskt ledarskap för hållbarhet på Blekinge Tekniska Högskola

– För tredje året i rad vill vi lyfta fram lokala företag, organisationer eller personer som på något sätt agerar hållbart på antingen lokal eller global nivå, säger Jens Listerö, vd för Länsförsäkringar Blekinge som instiftat priset. Att skapa ett mer hållbart samhälle är en av våra viktigaste frågor och ligger helt i linje med vår verksamhet.

De nominerade är redan garanterade 10 000 kr vardera – och vinnaren får ytterligare 25 000 kr, samt en Guldekenstatyett. Vinnaren koras den 4 oktober på  årets Guldekengala.

Juryns medlemmar:

Nominerade till Länsförsäkringar Blekinges pris Hållbara Blekinge:

Magisterprogrammet i strategiskt ledarskap för hållbarhet

Framtidens utmaningar handlar inte om energi, mat eller fattigdom – det handlar om att få fram ledare som kan stödja en hållbar samhällsutveckling. Det är syftet med Magisterprogrammet i strategiskt ledarskap för hållbarhet på Blekinge Tekniska Högskola. Utbildningen kretsar kring två integrerade teman; strategisk hållbar utveckling, samt ledarskap i komplexitet. Studenterna lär sig förstå vår värld bättre, att samarbeta strategiskt över gränserna och förändra sättet vi agerar och planerar för att åstadkomma en hållbar morgondag.


Eriksberg Vilt & Natur

Konferens- och safariparkenEriksberg Vilt och Natur har ett av norra Europas största vilthägn där djuren lever på sina egna villkor. Parken utgör en genbank för olika arter och har en viktig funktion som forsknings- och referensområde. Eriksberg hyser också 16 av Sveriges 19 fladdermusarter och har skyddade vikar som blir lek- och uppväxtplatser för fiskar. Konferensanläggningen är i stor grad självförsörjande med viltkött från den egna gården och hanterar hela processen från skog till tallrik. Man använder 100 procent förnybar energi och har redan nått Sveriges miljömål att halvera energiförbrukningen till 2030.


Bärta

Om klimatmålen ska nås behöver fler byta kött mot växtbaserat protein. Swedish Temptations i Karlshamn, med Pia Qvarnström i spetsen, tillverkar veganska och ekologiska matprodukter under namnet Bärta. Utgångspunkten varit att skapa klimatsmart mat som kan räcka till alla människor på jorden i dag – såväl som om tusen år.Av baljväxterna har svenska ärtor lägst klimatutsläpp – mer än 100 gånger lägre än för nötkött. Ärtodling har även en förmåga att binda kväve ner i marken vilket leder till bättre jordkvalitet och minskad gödsling.