Här är kandidaterna som tävlar om Länsförsäkringars pris Hållbara Blekinge

31 maj

Micke Gunnarsson (från vänster), Sofie Andersson, Cissi Dahl, Jens Listerö och Ulrika Löfdahl.

Länsförsäkringars pris sätter fokus på hållbarhet

Nu är det klart vilka kandidater som tävlar om priset Hållbara Blekinge. Det är Ecolyx, Micke Gunnarsson och Schvung.

Priset är instiftat av Länsförsäkringar Blekinge i samarbete med Guldeken.
– Det handlar om att lyfta fram företag, organisationer eller personer som på något sätt agerar hållbart och engagerat i sin gärning och som ur det perspektivet gör det bättre för Blekinge, säger Jens Listerö, vd för Länsförsäkringar Blekinge.
Jens tillägger:

– Fjolårets vinnare Coop i Karlshamn handlade om insatser för miljön. Om man tittar på årets nominerade så är det främst social hållbarhet som har hamnat i fokus vilket visar på bredden när det gäller att tänka hållbarhet. Länsförsäkringar Blekinge premierar de nominerade med 10 000 kr vardera – och vinnaren får ytterligare 25 0000 kr.

– Och inte att förglömma äran och en Guldeksstatyett såklart. Allt avgörs på galan den 5 oktober, säger Jan Lennartsson, projektledare. Priset kompletterar näringslivsgalan och sätter fokus på en av våra viktigaste frågor; hur vi kan bidra till att skapa ett mer hållbart samhälle.

Juryn för Hållbara Blekinge 2018

Bengt Mattsson, Länsförsäkringar Blekinge (juryns ordf)
Louise Lindén, samhällsentreprenör
Jonas Knutsson, Volvo Car Corporation
Anna Lindqvist, Jeppssons
Conny Berg, Coop Karlshamn

Här är de nominerade till Hållbara Blekinge

Ecolyx

De två entreprenörerna Tina Frisk och Ulrika Löfdahl träffades i Kenya där båda arbetade med utveckling av ekodestinationer. Idén föddes att starta en egen resebyrå och resultatet blev Ecolyx. Företagets mission är att bidra till en bättre värld där människor reser med omtanke om miljö och människa. Affärsidén är att erbjuda reseupplevelser som lämnar ett positivt avtryck på människa, natur och kultur – utan att ge avkall på komfort och kvalitet. Bolaget har sitt säte i Karlskrona, men arbetar med hela Skandinavien som marknad.

Micke Gunnarsson

För Micke Gunnarsson är missionen viktigare än affärerna. Därför har hans företag Barnatro ingen affärsidé. Det är en livsfilosofi som går ut på att alla hot mot en hållbar utveckling är skapade av oss människor – och då kan vi också lösa dem. Arbetet görs bland annat genom föreläsningar, böcker, poddar, möten och filmer. Micke Gunnarsson är idag ett känt varumärke. Han anlitas för föreläsningar och workshops både inom och utanför Sveriges gränser och är en av de mest bokade på ämnet; ”Mötet med oss själva och våra barn”. Han har skrivit tre böcker och har varje vecka cirka 400 000 träffar på sociala medier där han publicerar texter, filmer och livemöten.

Schvung

Schvung bildades 2016 av Sofie Andersson och Cissi Dahl. Idén är att skapa förändringsprocesser för individ, organisation och samhälle med fokus på mänsklig hållbarhet. Företagets koncept ”MyWay” syftar till att öka inkludering i samhället, få tydligare riktning i livet, ökad självkänsla och förbättrad kommunikation. Målsättningen är att personer som står långt från arbetsmarknaden ska komma ut i sysselsättning. Konceptet finns idag i Karlshamn, Ronneby och Olofström. Av deltagarna har cirka 85 procent kommit i sysselsättning och resterande har tydliga planer och mål. Schvung är entreprenörer som passionerat arbetar för jämlikhet, jämställdhet och göra Blekinge till ett bättre ställe att bo på – för fler.